6. Richtlijnen voor mediaberichtgeving

Wij bevelen aan dat beroepsorganisaties voor journalisten ethische regels ontwikkelen en naleven met betrekking tot berichtgeving over slachtoffers en hoe informatie van de politie te gebruiken. Wij bevelen aan dat media in elk online artikel publiekelijk bijhouden welke veranderingen zij aanbrengen.

In de dynamiek van ontmenselijking en criminalisering en van slachtoffers van politiegeweld spelen de media een cruciale rol. Maar al te vaak reproduceren zij politieverhalen zonder kritische aftoetsing, alsof de politie een onbevooroordeelde bron van informatie is in plaats van een betrokken partij in de zaak. Het veelvuldig gebruik van anonieme bronnen die banden hebben met de politie, schendt de privacy en maakt slachtoffers verdacht. In sommige gevallen kiezen de media ervoor om meer aandacht te besteden aan de sociale onrust na politiegeweld in plaats van de zaak zelf.

Bovendien worden online nieuwsartikelen over politiegeweld vaak meerdere keren bijgewerkt, naarmate er meer betrouwbare informatie opduikt. In tegenstelling tot het beroemde motto in de journalistiek, ‘get it first, but first, get it right’, wordt in mediaberichten vaak voorrang gegeven aan snelheid boven nauwkeurigheid. Vanwege de commerciële druk om verslag te doen zonder over betrouwbare informatie te beschikken, bevatten de eerste versies van artikelen vaak onwaarheden. Wanneer mediaorganisaties vervolgens nauwkeurigere informatie ontvangen, passen zij hun online artikelen aan om deze met de juiste informatie bij te werken. Anders dan in de papieren versies van kranten, is er online geen sprake van rectificatie. Hoewel mediaorganisaties aangeven dat een artikel is bijgewerkt, wordt in de meeste gevallen niet gespecificeerd wat er precies is bijgewerkt. Op die manier kan een onjuiste versie van een nieuwsartikel de publieke opinie sterk beïnvloeden, maar daarna onvindbaar worden. 

Wij bevelen aan dat beroepsorganisaties voor journalisten ethische regels ontwikkelen en volgen, met betrekking tot berichtgeving over slachtoffers en hoe informatie van de politie te gebruiken. Wij bevelen aan dat media in elk online artikel publiekelijk bijhouden welke veranderingen zij aanbrengen.